top of page

Osteopathie bij zwangerschap

In een korte tijd verandert er veel in het lichaam van een zwangere vrouw. De buik groeit waardoor het zwaartepunt, de stand van de wervelkolom en van het bekken veranderen. Daarnaast vergroot de druk op het diafragma, ontstaat er druk op de zenuwen en zo zijn er nog vele andere veranderingen. Wanneer het lichaam niet in staat is deze veranderingen goed kan opvangen kunnen klachten ontstaan. 

Ontwikkeling van klachten

Tijdens de zwangerschap kan een bewegingsverlies in de rug de kop opsteken. Het lichaam was voor de zwangerschap in staat dit bewegingsverlies op te vangen door wat te compenseren en vertoonde hierdoor geen klachten. Tijdens de zwangerschap is dit niet meer mogelijk want de volledige bewegelijkheid van de rug is nodig om de groei van de baby, verandering van het zwaartepunt en verweking van de banden op te vangen.

 

Minder mobiliteit in de rug betekent dat het lichaam op zoek gaat naar andere oplossingen. Dit kan gevolgen hebben voor de druk op andere structuren zoals het zenuwstelsel, het bekken, de blaas en de maag. Deze verandering in belasting kan onder andere leiden tot rugklachten, bekkenklachten, tintelingen in de benen, tintelingen in de  armen, blaasklachten, maagklachten en vermoeidheidsklachten. 

Hierboven is een voorbeeld beschreven vanuit de rug maar bewegingsverliezen ergens anders in het lichaam kunnen ook klachten veroorzaken. Behandeling gericht op bewegingsverliezen geeft het lichaam de bewegelijkheid die het nodig heeft om de zwangerschap goed op te vangen. Lees meer over het behandeltraject.

Osteopathie zwangerschap
Rugklachten zwangerschap

Bent u benieuwd of we iets voor uw klacht kunnen betekenen?

 

Neem even contact op via 

e-mail of telefoon.

Behandeldoelen

Bekkenklachten zwangerschap

Osteopathie tijdens de zwangerschap

Optimaliseren van de samenwerking tussen spieren, pezen, botten, banden, gewrichten, zenuwen en bloedvaten zodat het lichaam in staat is de veranderingen in het lichaam goed op te vangen. Klachten die goed behandeld kunnen worden zijn rugklachten, nekklachten, bekkenklachten, maagklachten, blaasklachten, liesklachten, obstipatie, tintelingen in de armen/benen, klachten rond de schouderbladen en hoofdpijn. 

Bekkenpijn Amsterdam

Osteopathie na de zwangerschap

Het is mogelijk dat na de bevalling klachten verergeren of juist ontstaan. Tijdens de zwangerschap heeft er veel spanning gestaan op de rug, het bekken, middenrif en borstkas. Daarnaast gaat de bevalling gepaard met veel kracht wat de samenwerking in het lichaam kan verstoren. Een consult 6-8 weken na de bevalling is aan te raden om eventuele bewegingsverliezen op te lossen.

bottom of page