top of page

Osteopathie bij zwangerschap

In een korte tijd verandert er veel in het lichaam van een zwangere vrouw. De buik groeit waardoor het zwaartepunt, de stand van de wervelkolom en van het bekken veranderen. Daarnaast vergroot de druk op het diafragma, ontstaat er druk op de zenuwen, bloedvaten en zo zijn er nog vele andere veranderingen. Wanneer het lichaam niet in staat is deze veranderingen goed kan opvangen kunnen klachten ontstaan. 

Ontwikkeling van klachten

Osteopathie zwangerschap

Gedurende de zwangerschap ondergaat het lichaam een groot aantal veranderingen. Om deze veranderingen goed op te kunnen vangen is de bewegelijkheid en elasticiteit van het lichaam erg belangrijk. Uw baby groeit in de buik in alle richtingen. Hij/zij groeit richting het bekken, de buik, het diafragma en de voorkant van de wervelkolom. Daarnaast zal het bekken naar voren kantelen, de onderrug holler worden, middenrug boller en nek holler. 

 

Dit betekent dat de bewegelijkheid van het bekken, diafragma met ribbenkast, buikwand en de wervelkolom erg belangrijk zijn in het opvangen van deze veranderingen. Minder mobiliteit betekent dat het lichaam op zoek gaat naar andere oplossingen. Een beperkte beweeglijkheid hierin kan leiden tot problemen zoals rugpijn, bekkenpijn, druk op de ribbenkast, druk op de borst, druk op de blaas, tintelingen naar de benen, tintelingen naar de armen, misselijkheid etc.

​

Tijdens de zwangerschap kan een bewegingsverlies in de rug de kop opsteken waar u voor de zwangerschap geen last van had. De bewegelijkheid van het lichaam kan veranderen door valpartijen, operaties, verkeerde werkhouding, ongelukken, botbreuken, ontstekingen, enz. Het kan zijn dat u voor de zwangerschap een bewegingsverlies heeft ontwikkeld maar prima in staat was om dit op te vangen en vertoonde daarom geen klachten. Tijdens de zwangerschap is dat lastiger want de volledige bewegelijkheid van de rug, bekken, middenrif en ribbenkast is nodig om de groei van de baby, verandering van het zwaartepunt en verweking van de banden op te vangen.

 

Behandeling gericht op bewegingsverliezen geeft het lichaam de bewegelijkheid die het nodig heeft om de zwangerschap goed op te vangen. 

Bent u benieuwd of we iets voor uw klacht kunnen betekenen?

 

Neem even contact op via 

e-mail of telefoon.

Behandeldoelen

Osteopathie tijdens de zwangerschap

Optimaliseren van de samenwerking tussen spieren, pezen, botten, banden, gewrichten, zenuwen en bloedvaten zodat het lichaam in staat is de veranderingen in het lichaam goed op te vangen. Klachten die goed behandeld kunnen worden zijn rugklachten, nekklachten, bekkenklachten, maagklachten, blaasklachten, liesklachten, obstipatie, tintelingen in de armen/benen, klachten rond de schouderbladen en hoofdpijn. 

Osteopathie postpartum

Het is mogelijk dat na de bevalling klachten verergeren of juist ontstaan. Tijdens de zwangerschap heeft er veel spanning gestaan op de rug, het bekken, middenrif en borstkas. Daarnaast gaat de bevalling gepaard met veel kracht wat de samenwerking in het lichaam kan verstoren. Een consult 6-8 weken na de bevalling is aan te raden om eventuele bewegingsverliezen op te lossen.

Meer informatie over osteopathie postpartum

Osteopathie bij babies

Na de bevalling kan het zijn dat uw baby lichamelijke klachten vertoont. Osteopathie kan helpen bij klachten zoals huilproblematiek, slaapproblemen, reflux, spijsverteringsproblemen en voorkeurshoudingen.

Meer informatie over osteopathie bij babies.

bottom of page