top of page

Osteopathie postpartum

Na de bevalling, een van de meest wonderlijke gebeurtenissen in het leven van een vrouw, kunnen er verschillende lichamelijke en emotionele uitdagingen ontstaan. Postpartum klachten variëren van rugpijn, bekkenpijn, tot vermoeidheid en emotionele disbalans. De osteopaat kunt u ondersteunen tijdens het herstel.

Osteopathie Postpartum

Wat doet een osteopaat bij postpartum

Tijdens de zwangerschap vinden vele veranderingen in het lichaam plaats. Het bekken kantelt naar voren, onderrug holt, middenrug bolt en de nek holt weer. Daarnaast groeit uw baby alle kanten op waardoor druk ontstaat op de wervelkolom, bekken, middenrif, ribbenkast en buikwand. Tegen het eind van de zwangerschap heeft uw baby steeds minder ruimte waardoor druk ontstaat op het dram systeem, blaas en maag. Schopjes en de ligging van uw baby kan van invloed zijn op de bewegelijkheid van de omgeving. Denk hierbij aan een stuitligging of een baby die steeds tegen dezelfde structuren aanschopt. 

Na de zwangerschaps periode is de bevalling een ingrijpend evenement die gepaard kan gaan met vele krachten op het lichaam. Tijdens de bevalling komt er weer veel druk te staan op de ribbenkast, diafragma, rug, bekkenbodem, bekken, heupen, etc. Daarnaast zal tijdens het persen ook veel spanning ontstaan op alle andere spieren zoals nek en schouder spieren maar ook de spieren in de benen en armen. Dit is allemaal los van mogelijke complicaties. Een geplande keizersnede kan natuurlijk anders verlopen.

In principe kan het lichaam in de meeste gevallen alle veranderingen en impact goed opvangen en herstellen. Veelvoorkomende klachten postpartum: rugklachten, bekkenklachten, obstipatie, opgeblazen gevoel, problemen met de vertering, maagzuur, blaasproblematiek, instabiliteit bekken, heupklachten, nek- en schouderklachten, liesklachten, tintelingen in de benen, tintelingen in de armen, druk op de borst, kortademigheid. 

 

De osteopaat onderzoekt het gehele lichaam met extra aandacht naar alle structuren waar meer gevraagd van wordt tijdens de zwangerschap en bevalling. 

Bent u benieuwd of we iets voor uw klachten betekenen?

 

Neem even contact op via 

e-mail of telefoon.

bottom of page