Covid is een virale infectie met als belangrijkste symptomen: koorts, droge hoest, vermoeidheid en verlies van reukzin. Kortademigheid, droge hoest, koorts, diarree, hoofdpijn, zere keel, rode en/of geïrriteerde ogen en buikpijn komen ook vaak voor. Een deel van de besmette personen heeft milde of helemaal geen symptomen.

Veel voorkomende klachten na COVID die we zien in de praktijk: zere longen, pijn tussen de schouderbladen, druk op de borst, hoofdpijnklachten, nekklachten, last van de hals/keel, tintelingen in de armen, tintelingen in de benen, verteringsklachten, vermoeidheid en rugklachten.

De ziekteoverdracht vindt vooral plaats door het inademen van aerosolen die door hoesten en niezen verspreidt worden. Het virus vermenigvuldigt zich zowel in de bovenste luchtwegen als diep in de longen. De besmetting kan uitlopen in een ernstige longontsteking.

Restklachten COVID Corona

Er zijn mensen die na de besmetting langdurig klachten blijven houden. Dit noemen we ook wel Long COVID. De klachten kunnen enkele weken tot meerdere maanden aanhouden. Klachten die mensen met Long COVID ervaren zijn vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid (ook wel 'brain fog' genoemd). Bron: RIVM

De COVID infectie richt zich met name op het ademhalingssysteem. Het afweersysteem valt het virus aan waarbij het omliggende weefsel ook beschadigd kan raken. Vervolgens zal het lichaam de schade die is ontstaan repareren. Het gerepareerde weefsel kan minder elastisch zijn dan voor de infectie.

Tijdens de COVID infectie kunnen de slijmvliezen en bindweefsel tussen de organen, ribbenkast en wervelkolom aangedaan raken. Wanneer dit weefsel aan elasticiteit verliest kan dit gevolgen hebben voor de functionaliteit van het ademhalingssysteem. Om de longen goed te kunnen vullen is het namelijk belangrijk dat de borstkast zich goed kan openen. 

Daarnaast bevinden zich in de hals en borstkas bloedvaten, lymfe en zenuwen die van en naar het hoofd, buikholte en ledematen lopen. Stuwing in deze vaten kan invloed hebben op de functionaliteit van de structuren die ze bedienen. Denk hierbij aan de verteringsorganen, hoofd, armen en benen.

 

Een verlies in functie van het ademhalingssysteem en/of mobiliteit van de borstkas kan invloed hebben op processen die belangrijk zijn voor de energiehuishouding van het lichaam en op de mechaniek van de borstkas, rug, nek en schouders.

De osteopaat onderzoekt en behandelt het gehele lichaam op verlies van bewegelijkheid en/of elasticiteit die van invloed kunnen zijn op de mechaniek van het lichaam en/of de fysiologie van het lichaam.

Een verminderde bewegelijkheid van de borstkas kan invloed hebben op de gasuitwisseling in de longen en hiermee een invloed kan hebben op de energiehuishouding. Daarnaast kan een verminderde mobiliteit van de borstkas invloed hebben op de doorstroming van de bloedvaten, zenuwen en lymfe welke belangrijk is voor de fysiologie van het lichaam. 

Verlies van mobiliteit in de borstkas kan door zijn verbindingen invloed hebben op de mechaniek van de wervelkolom en ribben. Dit kan klachten veroorzaken zoals druk op de borst, rugklachten, klachten tussen de schouderbladen en/of nekklachten.

Behandeling osteopathie restklachten Corona

Behandeling restklacten Corona

Op zoek naar de oorzaak

De osteopaat beoordeelt alle bewegingsverliezen die invloed kunnen hebben op de mechaniek van het lichaam en de fysiologische processen.

Behandeling restklachten COVID

Behandelt de oorzaak

Optimaliseren van de samenwerking tussen spieren, pezen, botten, banden, gewrichten, zenuwen en bloedvaten waardoor de mechaniek van het lichaam en zijn fysiologische processen kunnen herstellen.

Behandeling klacte COVID Amsterdam

Persoonlijk advies

U krijgt een persoonlijk advies hoe u zelf kunt helpen in het herstel.

Vragen en meer informatie

Behaneling klachten Corona Amsterdam

Bent u benieuwd of we iets voor uw restklachten kunnen betekenen? Neem even contact op. Dit kan via e-mail of telefoon.

Wilt u een afspraak maken kunt dit doen via de online agenda. Hier ziet u precies welke mogelijkheden nog beschikbaar zijn.