top of page

Covid is een virale infectie met als belangrijkste symptomen: koorts, droge hoest, vermoeidheid en verlies van reukzin. Kortademigheid, droge hoest, koorts, diarree, hoofdpijn, zere keel, rode en/of geïrriteerde ogen en buikpijn komen ook vaak voor. Een deel van de besmette personen heeft milde of helemaal geen symptomen.

Veel voorkomende klachten na COVID die we zien in de praktijk: zere longen, pijn tussen de schouderbladen, druk op de borst, hoofdpijnklachten, nekklachten, last van de hals/keel, tintelingen in de armen, tintelingen in de benen, verteringsklachten, vermoeidheid en rugklachten.

De ziekteoverdracht vindt vooral plaats door het inademen van aerosolen die door hoesten en niezen verspreidt worden. Het virus vermenigvuldigt zich zowel in de bovenste luchtwegen als diep in de longen. De besmetting kan uitlopen in een ernstige longontsteking.

Restklachten COVID Corona

Er zijn mensen die na de besmetting langdurig klachten blijven houden. Dit noemen we ook wel Long COVID. De klachten kunnen enkele weken tot meerdere maanden aanhouden. Klachten die mensen met Long COVID ervaren zijn vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid (ook wel 'brain fog' genoemd). Bron: RIVM

De COVID infectie richt zich met name op het ademhalingssysteem. Het afweersysteem valt het virus aan waarbij het omliggende weefsel ook beschadigd kan raken. Vervolgens zal het lichaam de schade die is ontstaan repareren. Het gerepareerde weefsel kan minder elastisch zijn dan voor de infectie.

Tijdens de COVID infectie kunnen de slijmvliezen en bindweefsel tussen de organen, ribbenkast en wervelkolom aangedaan raken. Wanneer dit weefsel aan elasticiteit verliest kan dit gevolgen hebben voor de functionaliteit van het ademhalingssysteem. Om de longen goed te kunnen vullen is het namelijk belangrijk dat de borstkast zich goed kan openen. Wanneer de borstkas zich niet goed kan openen kan dit klachten ontwikkelen in de rug, de borst en nek. Daarnaast kan dit invloed hebben op de energiehuishouden. Het lichaam heeft namelijk zuurstof nodig om energie vrij te maken.

Daarnaast bevinden zich in de hals en borstkas bloedvaten, lymfe en zenuwen die van en naar het hoofd, buikholte en ledematen lopen. Gespannen spieren in de nek kan invloed hebben op de geleiding van deze bloedvaten en zenuwen wat de structuren kunnen beïnvloeden waar zij naar toe lopen.  Denk hierbij aan de verteringsorganen, hoofd, armen en benen.

De osteopaat zal alle structuren onderzoeken die door een COVID infectie aangedaan kunnen zijn. De structuren die veranderd zijn in bewegelijkheid en/of elasticiteit zullen behandeld worden door manuele technieken. Dit betekent dat de osteopaat deze met de handen zal behandelen. Manipulaties (kraken) zijn niet noodzakelijk. Daarnaast zal de osteopaat advies en oefeningen meegeven die persoonlijk afgesteld zijn op uw herstel.

Behandeling osteopathie restklachten Corona

Op zoek naar de oorzaak

De osteopaat beoordeelt alle bewegingsverliezen die invloed kunnen hebben op de mechaniek van het lichaam en de fysiologische processen.

Behandelt de oorzaak

Optimaliseren van de samenwerking tussen spieren, pezen, botten, banden, gewrichten, zenuwen en bloedvaten waardoor de mechaniek van het lichaam en zijn fysiologische processen kunnen herstellen.

Persoonlijk advies

U krijgt een persoonlijk advies hoe u zelf kunt helpen in het herstel.

Vragen en meer informatie

Bent u benieuwd of we iets voor uw restklachten kunnen betekenen? Neem even contact op. Dit kan via e-mail of telefoon.

Wilt u een afspraak maken kunt dit doen via de online agenda. Hier ziet u precies welke mogelijkheden nog beschikbaar zijn.

bottom of page