top of page

RSI staat voor 'Repetitive Strain Injury'. Dit betekent dat klachten ontstaan door het herhaalt uitvoeren van een zelfde beweging of activiteit. Klachten ontstaan vaak in de nek, schouder, elleboog, pols en/of hand. RSI is een verzamelnaam maar er zijn ook specifieke aandoeningen die onder RSI vallen zoals een muisarm, tennisarm of carpaal tunnel syndroom. De nieuwe term voor RSI is CANS (Complaints Arm, Neck and Shoulder).

RSI Amsterdam

RSI-klachten ontstaan geleidelijk en meestal in de nek, schouder, elleboog, pols en/of hand. De klachten die mensen met RSI ervaren zijn scherpe pijn, tintelingen, minder controle over de vingers, hand en/of pols zeurende pijn, doof gevoel, hoofdpijnklachten en/of stijfheid.

Het beloop van de klachten is meestal sluipend. Klachten beginnen vaak licht met bijvoorbeeld een slapend gevoel in de arm. Meestal wordt hier niet veel aandacht aan gegeven waardoor de ontwikkeling van RSI doorgaat. De klachten worden steeds erger tot het moment dat deze chronisch kunnen worden.

Behandeling RSI osteopaat Amsterdam

RSI klachten ontstaan als gevolg van een overbelasting door het uitvoeren van een herhaaldelijke beweging of activiteit. De beweging die steeds wordt herhaalt lijkt vaak het probleem maar niet iedereen die veel achter de computer werkt ontwikkelt RSI klachten. Vaak zien we dat de bewegelijkheid in bijvoorbeeld de nek, schouder, elleboog, pols en/of hand al verminderd is waardoor het lichaam harder moet werken om deze herhaaldelijke beweging uit te voeren. Hierdoor raakt het weefel eerder overbelast. Een verminderde bewegelijkheid geeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van RSI klachten.

De osteopaat gaat op zoek naar en behandelt deze verminderde bewegelijkheid waardoor het lichaam vrij kan bewegen en minder moeite heeft met het uitvoeren van deze herhaaldelijke bewegingen. Hierbij kijkt de osteopaat niet alleen naar de nek, schouders en armen maar ook naar de rest van het lichaam. Het schouderblad is bijvoorbeeld met spieren verbonden aan het bekken. Een probleem rond het bekken kan via deze verbinding de functionaliteit van de schouder beïnvloeden. 

 

RSI kan zich ontwikkelen door een lokaal probleem of als een compensatie van een probleem ergens anders in het lichaam. In het geval van een compensatie zal lokale behandeling een tijdelijk effect geven maar zullen de klachten later weer terugkomen. Door de oorzaak van het probleem aan te pakken zullen de klachten herstellen en wegblijven.

Vragen en meer informatie

Bent u benieuwd of we iets voor uw RSI-klachten kunnen betekenen? Neem even contact op. Dit kan via e-mail of telefoon.

Wilt u een afspraak maken kunt dit doen via de online agenda. Hier ziet u precies welke mogelijkheden nog beschikbaar zijn.

bottom of page