top of page

Torticollis is een aangeboren scheefstand van het hoofdje van de baby. Het hoofd staat hierbij iets gekanteld en geroteerd. Uw baby is niet in staat of kan het hoofdje moeizaam recht houden. Deze scheefstand kan veroorzaakt worden door een verkorting van een van de nekspieren die verloopt vanachter het oor naar het sleutelbeen. Meestal is direct na de geboorte niets te zien aan uw kind. In de loop van de tijd wanneer het kindje groeit kan het opvallen dat het kind het hoofdje steeds naar dezelfde kant legt.

Rugklachten Amsterdam

Oorzaken Torticollis

Bij een torticillis zien we dat de musculus sternocleidomastoideus zich verkort. Wat de oorzaak hiervan precies is is niet duidelijk. Wel lijkt er een relatie te bestaan tussen moeizame bevallingen, zoals bij stuitligging, en torticollis. 

Wat doet een osteopaat bij torticollis?

De osteopaat gaat op zoek naar de reden waarom de musculus sternocleidomastoideus zich verkort. Zit het probleem in de spier zelf of zit het probleem ergens anders in het lichaam? De sternocleidomastoideus zit vast aan het sleutelbeen die weer belangrijk is in de bewegelijkheid van de schouder. De schouder is weer verbonden doormiddel van spieren en bindweefsel met de wervelkolom en bekken. Zo kan een probleem in de heup via het bekken, wervelkolom en schouder invloed hebben op de sternocleidomastoideus. Door het gehele lichaam te onderzoeken gaan we op zoek naar de reden van deze scheefstand.

Vragen en meer informatie

Bent u benieuwd of we iets voor u kunnen betekenen?

Neem even contact op. Dit kan via e-mail of telefoon.

Wilt u een afspraak maken kunt dit doen via de online agenda. Hier ziet u precies welke mogelijkheden nog beschikbaar zijn.

bottom of page