top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverOsteo.Center Osteopathie

Laat uw Runner's Knee behandelen door de osteopaat in Amsterdam.

Bijgewerkt op: 25 nov. 2020

Osteopathie bij het iliotibiale bandsyndroom (Runner's knee)


Iliotibiale band (tractus iliotibialis)

De iliotibiale band is een grote peesplaat die van de heup via de zijkant van het bovenbeen loopt en zich aanhecht aan de zijkant van de knie. De peesplaat ligt aan de oppervlakte van het bovenbeen net onder de huid. Doordat de iliotibiale band gemaakt is van peesweefsel is het erg sterk waardoor hij tijdens het landen goed kan ondersteunen in de stabiliteit. Voorwaarde hiervoor is dat de peesplaat op spanning staat want anders is het een sterk maar los vliesje. Vergelijk dit met een scheerlijn van de tent. Het is sterk weefsel maar wanneer het niet aangespannen staat kan het zijn kracht niet gebruiken. Peesweefsel heeft nauwelijks een contractiele eigenschap wat betekent dat het zich niet kan verkorten en dus op spanning zetten. De iliotibiale band is voor zijn spanning afhankelijk van de heupspieren bovenbeen spieren, hamstrings en spieren aan de zijkant van het onderbeen.


Het iliotibiale syndroom (runner's knee)

Het iliotibiale syndroom wordt gekenmerkt door pijn aan de zijkant van de knie. Soms worden symptomen zoals stijfheid, schurend gevoel, kraken tijdens bewegen, zwelling of een instabiliteitsgevoel ervaren. De klachten komen met name voor tijdens belasten en komen meestal enkelzijdig voor maar aan beide kanten is ook mogelijk.


Ontstaan klachten

Alle structuren in het lichaam hebben een maximale belasting en wanneer deze bereikt wordt ontstaat er schade. De manier van het lichaam om deze te herstellen is doormiddel van een ontstekingsproces. Dit gaat gepaard met pijnlijkachten. ​Het iliotibiale syndroom (runner's knee) ontstaat wanneer er sprake is van een overbelasting ter hoogte van de aanhechting van de iliotibiale band aan de zijkant van de knie.

De overbelasting kan ontstaan wanneer de belasting tijdens het sporten te snel wordt opgevoerd. Het kan ook ontstaan door een mechanische verstoring in het lichaam. Zoals hierboven beschreven bepalen de spieren in het bovenbeen, heup, onderbeen en hamstring de spanning van de iliotibiale band. Wanneer een van deze spieren verkrampt zijn heeft dit invloed op de spanning van de iliotibiale band. Op deze manier kan een overbelasting ontstaan die los staat van de trainingsopbouw.


Osteopathie bij het iliotibiale syndroom (runner's knee)

Een osteopaat gaat op zoek naar de verhoogde spanning van de iliotibiale band. De spieren in het boven, heup, onderbeen en hamstrings worden bekeken en alle structuren die weer invloed hebben op deze spieren. Het bovenbeen werkt nauw samen met de voet, enkel, knie, heup, bekken, wervelkolom en schouder waardoor een verstoring in deze samenwerking kan leiden tot het iliotibiale syndroom (runner's knee). Door de oorzaak van de verstoring aan te pakken zal het iliotibiale syndroom niet alleen herstellen maar ook wegblijven.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page