top of page

Ontstaan van sportblessures

Een blessure is schade van weefsel (bijvoorbeeld spier, pees, banden, bot) door een belasting die het weefsel op dat moment niet aankan.

Hierbij onderscheiden we twee soorten blessures:

- Blessure door een contactmoment

   Bijvoorbeeld: een schop, een sliding, blijven haken, een val, etc.

- Blessure zonder een contactmoment

   Bijvoorbeeld: vanuit het niets schiet het in de hamstring, kuit, rug, etc)

Physiotherapy

Blessure als gevolg van een contactmoment

Dit zijn de meest duidelijke blessures doordat de oorzaak makkelijk aan te wijzen is. Het is bijvoorbeeld een trap tegen het been, een val op de schouder of een sliding tegen te heup. Het herstelbeleid hierbij is ook duidelijk: eerst de drie fasen van het weefselherstel doorlopen. Vervolgens kan de belastbaarheid van het herstelde weefsel opgebouwd worden zodat het weer in staat is om de sport te hervatten.

Blessure als zonder een contactmoment

Blessures zonder een contactmoment zijn bijzondere blessures omdat deze vaak vanuit het niets lijken te ontstaan. Ook hier gaat het om weefselschade die ontstaat door een belasting die het weefsel op dat moment niet aankan. Vaak is het een gevolg van overbelasting door niet voldoende getraind te zijn voor de inspanning of door overtraining (verstoord balans tussen training en herstel).

Een andere mogelijke oorzaak is dat het lichaam een langere tijd heeft moeten compenseren voor een bewegingsbeperking in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een knie die niet goed kan strekken. Het lichaam zal dit tijdens rennen compenseren door de heup wat meer te gaan strekken, rug overstrekken, veranderde inzet van de schouder en een veranderde afwikkeling van de voet. De hamstring zorgt voor het strekken in de heup en zal nu harder moeten werken. Dit is fantastisch van het lichaam want nu kan je gewoon rennen ondanks dat de knie niet goed strekt!

 

Problemen ontstaan wanneer deze compensaties niet in evenwicht zijn met wat van het lichaam gevraagd wordt. Bijvoorbeeld: De hamstring die hard aan het werk is om de heup extra door te strekken, zal eerder zijn maximale belastbaarheid bereiken. Wanneer de maximale belastbaarheid bereikt is zal er maar een relatief klein moment nodig zijn om geblesseerd te raken. Je zet een sprint in en het schiet in de hamstring terwijl dat sprintje normaal altijd goed gaat. Hierdoor ontstaat er weefselschade in de hamstring als gevolg van een knie die niet goed strekt.

 

In dit geval zal naast het doorlopen van de drie fasen van het weefselherstel ook de knie behandeld moeten worden zodat de hamstring in het vervolg niet meer hoeft te compenseren. Alleen op deze manier zal de blessure ook blijvend verholpen worden.

Blessure preventie

Blessures ontstaan door een contactmoment

Sporten waarin contactmomenten voorkomen geven altijd een verhoogd risico op een blessure door een contactmoment. Deze blessures zijn alleen te voorkomen door het vermijden van contactmomenten.

 

Blessures ontstaan zonder contactmoment

Het ontstaan van een blessure zonder contactmoment kan ontstaan door het belasten van een niet goed getraind of als gevolg van een overtraind lichaam. Zorg voor een goede trainingsopbouw en train geleidelijk op naar het niveau wat je wil bereiken. Het is belangrijk om de verschillende facetten van je sport in veilige omgeving te trainen. Denk hierbij aan explosiviteit, snelkracht, remkracht en plyometrie. Een belangrijk aandachtspunt is periodisering. Stel een evenwichtig schema op met trainings- en rustmomenten. Dit is afhankelijk per type sport en de opbouw van het seizoen

Een andere mogelijke oorzaak in het ontstaan van sportblessures zonder een contactmoment is wanneer het lichaam moet compenseren voor een bewegingsbeperking in het lichaam. Stoornissen in het lichaam waardoor we moeten compenseren ontstaan door oude blessures, operaties, infecties, ongelukken, e.d. die zelfs jaren geleden en ergens anders in het lichaam plaats hebben gevonden. 

Voorkom een blessure als gevolg van een bewegingsbeperking door de biomechanica van het gehele lichaam te laten onderzoeken en behandelen door een goede therapeut.

bottom of page