Lage rugklachten zoals lumbago, ischias en spit zijn veel voorkomende klachten. Rugpijn kan specifiek (5%) of a-specifiek (95%) van aard zijn. Rugklachten kunnen zich bevinden rond de rugspieren, wervels, bekken, pijn in de bil en/of schouderbladen. Daarnaast kunnen de klachten uitstralen naar het been met pijn in het been, doof gevoel in het been of tintelingen in het been als gevolg. Bij rugklachten worden twee vormen onderscheiden namelijk acute rugklachten en chronische rugklachten. We spreken van chronische rugpijn wanneer de klachten langer dan 12 weken (3 maanden) aanhouden. Veel voorkomende diagnosen zijn ischias, spit en lumbago.
Heeft u last van rugpijn of rugklachten die steeds weer terugkomen kunt u een afspraak maken bij Osteo Center Osteopathie. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van complexe en terugkerende rugklachten in Amsterdam.
Oorzaken lage rugklachten
-
Hoe vaak komt het voor: Gemiddeld maakt van de westerse bevolking 60-90% een periode van rugpijn door. In de huisartsenpraktijken zien we een incidentie van 40,9 per 1000 patiënten per jaar. De prevalentie is 38,5 per 1000 patiënten. We zien dat pijn in de lage rug vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.
-
Oorzaak: Voor 95% van de rugklachten is geen ''ziekte'' aan te wijzen. De hypothese die veel gehanteerd wordt is dat aspecifieke rugklachten te maken heeft met een overbelasting van de wervelkolom, tussenwervelschijven, gewrichten, zenuwen en spieren.
-
Risicofactoren voor lage rugklachten: De volgende factoren worden in verband gebracht met lage rugpijn: overgewicht, werkgerelateerde psychosociale stressoren (zoals het verrichten van monotoon werk en veel werkstress), het verrichten van zwaar lichamelijk werk, lang autorijden, veel tillen en het veelvuldig draaien en buigen van de romp.
-
Natuurlijk beloop: In de meeste gevallen nemen lage rugklachten binnen een maand af. Geschat wordt dat ongeveer 25-50% in meer of mindere mate chronische klachten ontwikkelt.
-
Symptomen: Aspecifieke lage rugklachten wordt gekenmerkt door pijn in het gebied tussen de ribben en bilplooien. Wat we zien is dat de pijn diffuus en zeurend van karakter is en vaak gepaard gaat met stijfheid, met name na rust. Vaak zijn de klachten gerelateerd aan de houding. Soms ervaren mensen ook klachten in de benen.
De gegevens zijn afkomstig uit de NHG-standaard aspecifieke lagerugpijn.
Anatomie van de wervelkolom
De rug bestaat uit wervels, tussenwervelschijven, banden, pezen en spieren die informatie krijgen vanuit het zenuwstelsel en worden gevoed vanuit de bloedvaten. Wervels zijn sterk en belangrijk in de steunfunctie van de wervelkolom. In de wervels bevind zich een kanaal waarin het zenuwstelsel en bloedvatenstelsel loopt. Tussen de wervels liggen tussenwervelschijven die gemaakt zijn van kraakbeen ringen met een gelei achtige kern en hebben een belangrijke functie in het bewegen van de wervelkolom. Aan de buitenkant worden de wervels en tussenwervelschijven omringt door kapsel die het geheel stabiliseert.
Wat doet een osteopaat bij rugklachten?
Een osteopaat bekijkt de wervelkolom in zijn geheel en naar zijn verhouding tot de rest van het lichaam. Zo steunt de wervelkolom op het bekken die op zijn beurt weer steunt op de heupen, knieën, enkels en voeten. Aan de bovenkant van de wervelkolom heeft het verbindingen met de schouders die helpen bij rotatie van de wervelkolom tijdens lopen en rennen. De beweging van de schouders zijn weer afhankelijk van de ellebogen, polsen en handen.
​
Door al deze relaties met de rest van het lichaam is het niet mogelijk om de wervelkolom als een op zich zelf staande anatomische structuur te zien. De enige manier om het ontstaan van de rugklachten in kaart te brengen is door het gehele lichaam te onderzoeken.
We richten ons niet alleen op de overbelaste structuur (symptoom) maar gaat op zoek naar de oorzaak waardoor de pijnlijke structuur overbelast is geraakt. Mogelijke oorzaken voor een verstoring in het lichaam zijn: een ongeluk in het verleden, operatie (ook in de buik), bevalling, ontstekingen, eenzijdige belasting (computerwerk), stressvolle periode, een val, kneuzingen, etc.
Door de oorzaak van de overbelasting aan te pakken zullen de klachten niet alleen herstellen maar ook niet meer terug komen.
Behandeling osteopathie rugklachten
Op zoek naar de oorzaak
Gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten door naar het onderliggende probleem te kijken. Dit is met name belangrijk bij rugklachten die steeds terugkeren en bij rugpijn met een vertraagd of onvolledig herstel.
Behandel de oorzaak
Optimaliseren van de samenwerking tussen spieren, pezen, botten, banden, gewrichten, zenuwen en bloedvaten. Een optimaal functionerend lichaam is minder vatbaar voor het ontwikkelen van rugklachten.
Persoonlijk advies
U krijgt een persoonlijk advies hoe u zelf het lichaam kan onderhouden om het ontstaan van nieuwe rugklachten te voorkomen.
Vragen en meer informatie
Bent u benieuwd of we iets voor uw rugklachten kunnen betekenen? Neem even contact op. Dit kan via e-mail of telefoon.
​
Wilt u een afspraak maken kunt dit doen via de online agenda. Hier ziet u precies welke mogelijkheden nog beschikbaar zijn.