top of page

Lumbago betekent letterlijk pijn van lage rug. Lumbus staat voor 'lende' en algos voor 'pijn'. Wanneer hierbij de nervus ischiadicus geïrriteerd raakt spreken we van ischias. Een acute vorm van lumbago noemen we spit.

Lumbago Amsterdam

Lumbago wordt gekenmerkt door lage rugpijn die eventueel kan uitstralen naar de billen, dijen en benen. Pijnklachten worden ervaren in het gebied tussen de ribben en billen. en de uitstraling gaat nooit verder dan de knie. In sommige gevallen verkrampt de rugspier zich zo dat de patiënt een scheeftrekkende houding aanneemt. Lumbago geneest meestal vanzelf na enkele dagen of weken.

Lumbago wordt meestal veroorzaakt door een overbelasting. Dit kan een overbelasting zijn door te zwaar werk of sport. Het kan ook komen door een mechanisch probleem. Een blokkade in de wervelkolom heeft als gevolg dat de structuren hieromheen zwaarder belast worden en raakt hierdoor eerder overbelast.

De osteopaat kijkt naar het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak van de overbelasting. Er wordt gekeken of de klachten lokaal veroorzaakt wordt of dat het een compensatie is voor een probleem ergens anders in het lichaam. Wanneer de oorzaak inderdaad elders in het lichaam zit heeft een behandeling van de onderrug een tijdelijk effect en zullen de klachten weer terugkomen. Door de oorzaak van het probleem aan te pakken zullen de klachten herstellen en wegblijven.

Vragen en meer informatie

Bent u benieuwd of we iets voor uw lumbago kunnen betekenen? Neem even contact op. Dit kan via e-mail of telefoon.

Wilt u een afspraak maken kunt dit doen via de online agenda. Hier ziet u precies welke mogelijkheden nog beschikbaar zijn.

bottom of page