top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverOsteo.Center Osteopathie

Osteopathie bij voetballers in Amsterdam I Blessure preventie I Prestatie verbeterend

Bijgewerkt op: 25 nov. 2020

Voetballers en osteopathie

Steeds meer voetballers maken gebruik van osteopathie. De laatste jaren spraken Wesley Sneijder, Didier Drogba en Arjen Robben zich positief uit over osteopathie. Ook grote sterren van het huidige voetbal zoals Lionel Messi, Ousmane Dembélé en Olivier Giroud maken gebruik van osteopathie.


Wat zijn de ervaringen van voetballers met osteopathie?

  • Wesley Sneijder geeft aan dat osteopathie hem snel van zijn klachten afhielp.

  • Didier Drogba schrijft in zijn boek: sinds ik osteopaten aannam, verbeterde mijn conditie eindeloos, mijn doelpunten scoorden en mijn voetbalcarrière nam een hoge vlucht.

  • Arjen Robben geeft aan dat zijn osteopaat heel belangrijk is geweest voor zijn carrière zie een interview bij college tour.

PSV en Willem II voegen een osteopaat toe: mooie aanvulling

Waar PSV al langere tijd samenwerkt met een osteopaat voegt Willem II sinds dit seizoen een osteopaat toe aan de medische staf. Willem II investeert bewust in de fitheid van de spelersgroep en voegt nu ook een osteopaat toe aan de medische staf. Een osteopaat behandelt klachten op een andere manier dan fysiotherapeuten. Hij geeft een soort van servicebeurt. Door de andere manier van behandelen is het een mooie aanvulling op het werk van de fysiotherapeuten. Zie hier het gehele artikel.


Waarom osteopathie bij voetballers?

De osteopaat behandeld het gehele lichaam. Hij gaat hierbij op zoek naar de oorzaak van de blessure. Het lichaam is een aaneenschakeling van botten, banden, spieren en gewrichten. Zonder aansturing zal er niets gebeuren. Deze aansturing komt vanuit het zenuwstelsel. Voor het functioneren heb je voedingstoffen nodig. Deze voedingstoffen worden opgenomen vanuit het voedsel in de darmen en door middel van het bloedvaten systeem afgeleverd. Wanneer dit systeem verstoord is is het lichaam vatbaar voor blessures.


Op welke manier kan deze samenwerking verstoord raken?

​Een verstoring in deze samenwerking ontstaat door oude blessures, kneuzingen, oude spierscheuren, valpartijen, operaties, ontstekingen, ongelukken, stressvolle periode en littekens. Deze mogelijke oorzaken leiden tot verharding van het weefsel waardoor bewegingen minder makkelijk verlopen. Dit kan gevolgen hebben voor de bewegelijkheid van gewrichten, de informatie voorziening van het zenuwstel, de opname van voedingsstoffen, de aanvoer van voedingstoffen en/of de afvoer van afvalstoffen. Het lichaam zal bij een verstoring ergens moeten compenseren om dit verlies op te vangen.


Hoe ontwikkelen blessures zich?

In het stukje hierboven is beschreven hoe het lichaam samenwerkt. Een verstoring in deze samenwerken zal het lichaam op moeten vangen om te kunnen blijven functioneren. Dit betekent dat andere structuren harder moeten werken om een verstoring te compenseren. De structuren die harder werken zijn hierdoor eerder vatbaar voor overbelasting en raken geblesseerd. De ontstane blessure is niet het probleem maar een gevolg. Wanneer de blessure behandeld wordt maar de verstoring niet dan komt deze vanzelf weer terug. De blessure zal daarom ook alleen maar wegblijven wanneer de oorzaak hiervan aangepakt wordt.


Kan osteopathie prestatie verbeterend werken?

Een verstoorde samenwerking heeft zoals beschreven effect op de bewegelijkheid, de stofwisseling en het zenuwstelsel. Bij een verstoring kan het lichaam niet optimaal functioneren. Dit hoeft niet gelijk tot blessures te leiden doordat het lichaam vaak in staat is om deze verstoringen op te vangen. Het nadeel is wel dat het lichaam hierdoor niet op de top van zijn kunnen functioneert. Osteopathie kan deze verstoringen opsporen en behandelen waardoor het lichaam weer optimaal kan functioneren. Dit is belangrijke want top prestaties vragen om een top functionerend lichaam.


bottom of page