top of page

Heeft u last van hamstringklachten, hamstringblessure, blijvende klachten na een scheur in de hamstring, gevoel van instabiliteit, of spierzwakte? Heeft u last van hamstringklachten of een hamstringblessure die steeds weer terugkomt kunt u een afspraak maken bij Osteo.Center. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van complexe en terugkeren de hamstringklachten en hamstringblessure in Amsterdam.

Hamstringblessure Amsterdam

Een blessure is weefselschade die ontstaat door een belasting die het weefsel op dat moment niet aankan. De belasting is te hoog voor de belastbaarheid van de hamstring.

Belasting:

Zoals beschreven ontstaat een hamstringblessure doordat de belasting te hoog is voor wat de spier aankan. Dit zien we vaak bij mensen die de belasting te snel opbouwen. Het spierweefsel van de hamstring kan dit niet aan en raakt beschadigd.

Belastbaarheid:

Niet de belasting wordt opgevoerd maar juist de belastbaarheid van de spier verminderd. De training is niet zwaarder geworden maar de spier kan dit ineens niet meer aan. Hoe kan dat? Hier zijn verschillende oorzaken voor denk bijvoorbeeld aan te weinig rust, geen volwaardige voeding, stress en te weinig vocht. Er is nog een andere veel voorkomende oorzaak. De hamstring is een langere tijd een probleem ergens anders in het lichaam aan het oplossen en raakt vermoeid. Een vermoeide spier kan minder aan en raakt daardoor eerder geblesseerd.

De functies van de hamstring zijn: Strekken van de heup, buigen van de knie, stabiliseren van het bekken, heup naar buiten roteren en heup naar binnen roteren. Wanneer het bekken, knie of heup minder goed beweegt zal de hamstring harder moeten werken om zijn functie uit te oefenen. Het probleem kan in de knie, het bekken of heupgewricht zelf zitten maar het probleem kan ook ergens anders zitten. Verlies van bewegelijkheid waarvoor het lichaam moet compenseren ontstaan door oude blessures, operaties, infecties, ongelukken, breuken, kneuzingen, verstuikingen, bevallingen, computerwerk of een stressvolle periode.

Structuren die de bewegelijkheid van het bekken, de knie en de heup beïnvloeden kunnen indirect de oorzaak zijn van een hamstringblessure. Mogelijke structuren zijn:

 

  • Enkel: De enkelvork en de onderkant van de knie bestaat uit precies de zelfde botten namelijk de scheenbeen en het kuitbeen. Dit zijn ook de botten waar de hamstring zich op aan hecht. Een mechanisch probleem in de enkel kan indirect een hamstringblessure ontwikkelen. Oude verstuikingen, botbreuken, kneuzingen of tikken op de enkel kunnen de oorzaak zijn van een mechanisch probleem.

  • Schouder: De schouder lijkt ver weg van de hamstring en daarom een vreemde oorzaak. Wanneer we goed kijken zien we dat de schouder door middel van meerdere spieren met het bekken verbonden is. De functie van deze spieren is onder andere stabiliseren van het bekken. Wanneer het bekken niet gestabiliseerd wordt zal de hamstring harder moeten werken om dit op te vangen. Een oude val op de schouder of computerwerk kunnen een oorzaak zijn van een steeds terugkerende hamstringblessure.

  • Onderrug: Voor de stabiliteit en bewegelijkheid van het bekken is het belangrijk dat de onderrug goed functioneert. De hamstring zal een verstoorde bewegelijkheid en/of stabiliteit van het bekken opvangen door harder te werken. Oorzaken van een verstoorde rugfunctionaliteit kunnen zijn: zittend werk, een val, een ongeluk, een operatie in de rug, een operatie in de buik, val op het stuitje of een heftige bevalling. De mogelijke oorzaken kunnen ook in het verleden plaats hebben gevonden.

Behandeling Osteopathie Hamstringklachten 

De hamstring is een spier werkt nauw samen met het bekken, bovenbeen en onderbeen die informatie krijgen vanuit het zenuwstelsel en worden gevoed vanuit de bloedvaten. Verstoring in deze samenwerking zal resulteren in een veranderde functie wat kan leiden tot pijnklachten of blessures. Door de oorzaak van de verstoring op te lossen zullen de hamstringklachten alleen herstellen maar ook wegblijven.

De osteopaat kijkt naar het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak van de verstoring. Een verstoorde beweging in de voet, enkel, knie, heup, bekken, rug, schouder, nek en/of arm kan van invloed zijn op het bewegen van de hamstring. 

Osteopathie hamstring Amsterdam

Op zoek naar de oorzaak

Gespecialiseerd in het behandelen van hamstringklachten door naar het onderliggende probleem te kijken. Dit is met name belangrijk bij hamstringklachten die steeds terugkeren en bij hamstringblessures met een vertraagd of onvolledig herstel.

Behandel de oorzaak

Optimaliseren van de samenwerking tussen spieren, pezen, botten, banden, gewrichten, zenuwen en bloedvaten waardoor de hamstringklachten kunnen herstellen en niet meer terugkomen.

Persoonlijk advies

U krijgt een persoonlijk advies hoe u zelf het lichaam kan onderhouden om het ontstaan van nieuwe hamstringklachten te voorkomen.

Vragen en meer informatie

Bent u benieuwd of we iets voor uw hamstringklachten kunnen betekenen? Neem even contact op. Dit kan via e-mail of telefoon.

Wilt u een afspraak maken kunt dit doen via de online agenda. Hier ziet u precies welke mogelijkheden nog beschikbaar zijn.

Recensies

bottom of page