top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverOsteo.Center Osteopathie

Heeft u last van een hielspoor?

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2022

Behandeling osteopathie hielspoor / pijn onder voetboog.


Wat is een hielspoor?

Bij een hielspoor is de peesplaat onder de voetboog ontstoken. Meestal zit de ontsteking rond de aanhechting aan de hiel. Soms kan door een aanhoudende ontsteking een extra stukje botweefsel ontstaan. De klachten uiten zich voornamelijk rond de hiel en/of onder de voetzool. Tijdens belasting van de voet neemt de pijn toe.


Wat is de functie van de peesplaat?

Tijdens het landen op de voet werken de peesplaat en voetboog nauw samen om het gewicht op te vangen. De voetboog zakt door en de peesplaat komt hierdoor op spanning. Klachten ontstaan wanneer de peesplaat de belasting die het krijgt te verwerken niet op kan vangen. Dit noemen we een overbelasting.


Hoe ontstaat een hielspoor?

Een hielspoor ontstaat in eerste instantie als gevolg van een overbelasting en raakt het weefsel beschadigd. Het lichaam reageert op weefselschade door middel van een ontstekingsreactie. Dit is een functionele reactie die het beschadigde weefsel herstelt.


Hoe lang duurt een hielspoor?

De duur van het weefselherstel is normaal ongeveer 6 tot 8 weken. Hierna is het weefsel dermate hersteld dat het weer rustig de belastbaarheid opgebouwd kan worden. Wanneer het herstel langer duurt spreken we van een vertraagd herstel.


Waarom herstelt mijn hielspoor niet?

Het lichaam functioneert door een nauwe samenwerking tussen spieren, pezen, botten, gewrichten en banden. Deze structuren zijn voor een goede stofwisseling afhankelijk van de bloedvaten en ontvangen informatie vanuit het zenuwstelsel. Verstoring in deze samenwerking kan zorgen voor een vertraagd herstel via drie wegen:


1) Mechanisch

Een verstoring in de samenwerking tussen pezen, spieren en gewrichten die nodig zijn tijdens het landen kan leiden tot een verhoogde belasting op de peesplaat. Bijvoorbeeld: Wanneer de enkel minder mobiel is kan het zijn dempende functie minder goed gebruiken. Dit gemist in demping zal opgevangen moeten worden door de andere structuren waaronder de peesplaat. Hierdoor krijgt de peesplaat tijdens het landen meer kracht te verwerken en raakt het herstellende weefsel steeds opnieuw overbelast. De volgende mechanische structuren kunnen de landing beïnvloeden en daardoor mee spelen in een vertraagd herstel:

  • Botten en gewrichten voetboog: De beweeglijkheid van de voetboog is belangrijk voor de spanning van de peesplaat. Wanneer de boog niet goed beweegt zal tijdens het landen meer spanning op de peesplaat komen.

  • Enkelvork: De enkelvork geeft de zwaartekracht vanuit de benen door aan de voetboog

  • Kuitspier: De kuitspier is via de achillespees verbonden aan de hiel. Hier hecht de peesplaat zich ook aan.

  • Knie: De knie en enkel bestaat uit dezelfde botten (Tibia en Fibula) waardoor een indirecte mechanische relatie met de voetboog ontstaat.

  • Heup: Beïnvloedt de knie

  • Bekken: Beïnvloedt de heup

  • Lage rug: Beïnvloedt het bekken

2) Doorbloeding

Circulatie heeft twee belangrijke functies namelijk: afvoeren van kapot weefsel en aanvoeren van bouwstoffen. Een verstoring in deze circulatie kan de oorzaak zijn van een vertraagd herstel. De aanvoerende en afvoerende vaten komen vanuit het hart en lopen via de romp het been in. Het hele lichaam zal daarom onderzocht moeten worden om de oorzaak van de verstoring te vinden.

3) Zenuwstelsel

Prikkeling van het zenuwweefsel kan leiden tot een gevoelsprikkel verder op het lichaam. Dit betekent dat de plek waar pijn ervaren wordt niet oorzaak van de pijn is. Dit principe gebeurt ook bij het 'stroombotje'. Je stoot de elleboog op de rand van een stoel en voelt pijn en tintelingen in de hand. Het zenuwweefsel heeft ook een belangrijke rol in de vernauwing en relaxatie van bloedvaten. Verstoring van de circulatie als gevolg van het zenuwweefsel kan een vertraagd herstel veroorzaken.


Wat is de beste behandeling voor een hielspoor?


Normaal herstel

Het beschadigde weefsel herstelt in de loop van 6-8 weken. Hierbij doorloopt het drie fasen. Bekijk hier welke fasen er zijn en wat je het beste kan doen in deze fasen. Vervolgens kan de belastbaarheid van het herstelde weefsel opgebouwd worden zodat het weer in staat is om de sport te hervatten.


Vertraagd herstel

Bij een vertraagd herstel is het belangrijk om te achterhalen wat de beperkende factor is. Is er sprake van een verstoring in de mechaniek van het lichaam waardoor de ontsteking steeds opnieuw geprikkeld wordt? Is er sprake van een storing in de circulatie of een overprikkeling van het zenuwstelsel? Alleen door de verstoring weg te nemen zal het weefsel volledig herstellen en niet meer terugkomen

Heeft u vragen of wilt u graag wat meer informatie neem een kijkje op de website.


Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page